Tecken på klimakteriet

Har du hamnat i klimakteriet? Det första symptomet på detta är att menstruationen börjar förändras. Sedan kommer värmevallningar, svettningar och andra klimakteriebesvär. Ungefär ett år efter dina första symptom får du din sista mens.


1. Förändrade blödningar – ett första symptom

Det första tecknet på att du är på väg in i klimakteriet är att menstruationerna förändras. Det kan vara att de blir mer rikliga, kommer med allt längre mellanrum eller blir mer långdragna.

2. Värmevallningar och svettningar

tecken på klimakteriet

Under klimakteriet så är det vanligt med värmevallningar. En värmevallning känns som en våg av hetta. Och efter värmevågen så svettas du.

Orsaken till detta är att kroppens termostat är i obalans på grund av hormonella förändringar.

3. Ömma bröst

Ömma bröst är vanliga symptom på klimakteriet.

4. Sköra slemhinnor

Det är också vanligt med torra och sköra slemhinnor i underlivet som ibland kan leda till svampinfektioner. Torra slemhinnor i underlivet kan också göra att du får en minskad sexlust.

5. Psykiska problem

Dessutom kan du uppleva psykiska förändringar, liknande PMS. Du kan exempelvis lätt bli arg, känna oro, irritation och nedstämdhet.

Detta beror på att produktionen av östrogen, som gör att man mår bättre och får ett jämnare humör, minskar.

6. Sömnstörningar

Värmevallningarna och svettningarna kan göra att du ofta vaknar på natten. Om du känner dig nedstämt och oroar dig mycket så kan även detta ge sömnproblem.

7. Mensen försvinner helt

Det tar ofta något år innan mensen helt försvinner. Klimakteriet pågår sedan i några år till efter att mensen har försvunnit.

Den allra sista mensen kallas för menopausen och inträffar i genomsnitt vid 51 års ålder hos svenska kvinnor.