Östrogen

Östrogen, det kvinnliga könshormonet, finns hos både män och kvinnor. Det ökar under puberteten och minskar med åldern. I klimakteriet sjunker östrogenet till väldigt låga nivåer.


Östrogen är viktigt för både kvinnor och män

östrogenÖstrogen är bra för immunförsvaret, för minnet, motverkar benskörhet och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom – detta gäller för både kvinnor och män.

Östrogen hos kvinnor

Hos dig som kvinna är östrogenet ett av flera hormon som är viktigt för att du ska få bröst och mens och för att du ska kunna ta emot ett befruktat ägg.

Östrogen hos män

Östrogen finns även hos män. Där är det viktigt för spermieproduktionen.

Puberteten – östrogenet ökar

I puberteten så bildas det mer östrogen och testosteron. Både tjejer och killar får mer av båda dessa hormon men i olika mängd.

Klimakteriet – östrogenet minskar

I klimakteriet så sjunker östrogennivån till en väldigt låg nivå. Denna hormonförändring kan göra så att du får humörsvängningar och värmevallningar.

Behandling vid klimakteriebesvär

För att minska besvären när östrogennivån sjunker så kan du få hormonbehandling. För många kvinnor fungerar detta bra medan andra kan få biverkningar. Man ska dock inte behandlas med hormoner om man inte har besvär.

Biverkningar av östrogenbehandling

Vanliga biverkningar av östrogenbehandling kan vara bröstspänningar, blödningar, vätska i kroppen och tarmproblem. Östrogen ökar även risken för cancer, men i kombination med annat läkemedel motverkas denna risk.

Mat med östrogen

Nu tittar forskning på mat som innehåller mycket växtöstrogen som ett alternativ till hormonbehandling.

Mat som innehåller mycket växtöstrogen är sojaprodukter så som sojamjölk, sojabönor, tofu och andra produkter som är baserade på soja. Även bönor, kikärtor, linser, grovt mjöl av olika slag, frön, nötter, grönsaker, svamp, frukt, bär och choklad innehåller mycket växtöstrogen.

Progesteron (gulkroppshormon)

Progesteron är ett kvinnligt hormon som produceras av äggstockarna vid ägglossning. Det förbereder kroppen för att bli gravid och att fortsätta att vara gravid. Progesteron balanserar också effekten av östrogen.